Workshops docenten

Yoga Instituut Dirk-Jan Lust en Yoga bij Zwanet Werkt gaan in samenwerking een aantal workshops en bijscholingsmiddagen organiseren. De workshops zijn geschikt voor iedereen en de bijscholing is bedoeld voor yogadocenten, of voor yogadocenten in opleiding. Onderstaande informatie gaat over de bijscholingen.

Voorlopig hebben we 4 bijscholingsmiddagen georganiseerd en inmiddels is het rooster voor 2017 redelijk ingevuld met deze middagen, de workshops en de lerarenopleiding. Als je ideeën hebt voor een bijscholingsonderwerp en die behoefte deelt met meerdere docenten, geef je verzoek dan door aan Zwanet. Dan heb je kans dat we dit onderwerp meenemen in de planning van 2018. Dat lijkt vroeg maar vrijwel alle onderwerpen vragen verdieping en voorbereiding.

De bijscholingen hebben direct of indirect met het yoga-lesgeven te maken. Dat kunnen onderwerpen zijn die heel direct op het lichaam zijn gericht, zoals de bijscholingen over triggerpoints (spierknopen) maar kunnen ook gaan over een onderwerp die een sterke fysieke en mentale component hebben, bijscholing over pijn, of alleen gaan over een mentale component (bv over het didactisch aspect van lesgeven, of over een onderwerp als overdracht en tegenoverdracht tijdens het lesgeven).

We bedenken zelf relevante onderwerpen maar vragen ook aan jullie om met onderwerpen te komen. Zo is de bijscholing ‘Kijken & Corrigeren’ (2017) op verzoek van jullie op het rooster gekomen.

De meeste bijscholingsmiddagen duren vier uur. Dit betreft dan vaak een blok theorie maar we proberen ook aandacht te besteden aan hoe je de theorie kunt integreren tijdens het lesgeven. Het kan blijken dat jullie na afloop van de workshop nog behoefte hebben aan aanvullende theorie of praktijktips; bij voldoende vraag kunnen we dan besluiten om een vervolgworkshop te organiseren. Omdat we dit jaar voor het eerst starten met de bijscholingen gaan we ervaren hoe dit werkt. Na afloop is er altijd iets te drinken en kun je nog wat napraten over de opgedane ervaringen. Uiteraard is dit helemaal vrijblijvend en niet verplicht.

Voor wie:

We delen onze kennis graag en de bijscholingen zijn dan ook toegankelijk voor afgestudeerde yogadocenten of yogadocenten in opleiding. Je hoeft je opleiding niet te hebben gevolgd bij ons (Yoga Instituut Dirk-Jan Lust). Voor sommige bijscholingen is het aan te bevelen dat je over een zekere anatomische en fysiologische basiskennis beschikt, zoals bij de Triggerpoint-bijscholing. Dat geven we aan in de omschrijving van de bijscholing.

Inschrijven & informatie:

De organisatie is in handen van Zwanet van der Laan. Voor informatie en betalingen: 06 – 2703 4141 of yoga@zwanetwerkt.nl . Schrijf je in door een mail te sturen naar Zwanet: yoga@zwanetwerkt.nl

Kosten & Betaling:

We proberen de kosten van de bijscholing laag te houden. Wanneer we de bijscholingen door externen laten geven zijn de kosten vaak iets hoger. Je ontvangt een factuur van de bijscholing, mogelijk kun je dit als kosten opvoeren bij je belastingaangifte.

Na inschrijving ontvang je een bevestiging en betaal je de deelnamekosten aan Zwanet van der Laan, op het volgende rekeningnummer:
NL51 ASNB 0708 8453 98

  • Let op! Dit is een ander rekeningnummer dan die waar je het lesgeld naar overmaakt.
  • In de omschrijving van de betaling vermeld je jouw naam en de bijscholing die je gaat volgen.

Annulering :

Door ons : Er is een minimaal aantal deelnemers nodig per workshop. Als er te weinig deelnemers zijn dan wordt je geïnformeerd en krijg je de deelnamekosten terug.
Door jou : Afzeggen tot 10 dagen voor het evenement: restitutie van de helft van de deelnamekosten; afzeggen korter dan 10 dagen voor het evenement: geen restitutie.

 

Agenda 2017 Bijscholing voor yogadocenten (in opleiding)

Datum Bijscholing Tijdstip Docent Prijs
11 juni

zondag

Bijscholing voor docenten

Kijken & Corrigeren

 

13:30 – 16:30 Zwanet 20 euro
3 september

zondag

Bijscholing voor docenten

Pijn: uitleg over pijn en verstoring in de pijnbeleving. Aanbevolen om te volgen voor bijscholing Triggerpoints.

 

13:30 – 17:30 Zwanet of Hanneke Heij 35euro
17 september

zondag

Bijscholing voor docenten

Triggerpoints behandelen tijdens Yoga dagdeel 1

Theorie, detectie, mogelijkheden, oefenen

 

13:30 – 17:30 Hanneke Heij 40 euro
30 september

zaterdag

Bijscholing voor docenten

Triggerpoints behandelen tijdens Yoga dagdeel 2

Theorie, detectie, mogelijkheden, oefenen

 

13:30 – 17:30 Hanneke Heij 40 euro

Toelichting op de bijscholing                                                                             

11 juni

Zondag

Bijscholing voor docenten

Kijken & Corrigeren

13:30 – 16:30 Zwanet 20 euro
Op verzoek van yogadocenten wordt deze workshop Kijken & Corrigeren georganiseerd. Je hebt je diploma gehaald en bent nu docent maar dan begint het eigenlijk pas echt. De praktijk is toch heel anders dan de theorie uit je yogaboek. Je hebt natuurlijk wel geoefend op de lichamen van je studiegenoten maar die lichamen zitten over het algemeen redelijk in elkaar en je studiegenoot weet wat de bedoeling is en werkt altijd vriendelijk mee. De lichamen van je leerlingen stellen je regelmatig voor raadsels of je vraagt je af waar je in een complexe houding zal beginnen met corrigeren? Hoe kijk je goed en als je kijkt wat zie je dan? En waar let je op, in relatie tot de houding die wordt uitgevoerd?
In deze workshop leer je te kijken naar de lichamen van je leerlingen in verschillende houdingen, je leert dus ook waar je op moet letten. Je leert ook wat er gebeurt als je de lichamen van je leerlingen corrigeert. Oefeningen op de diverse bovenrugstripjes laten dit heel goed zien, of de hoofdstand op het bankje. Daarnaast zullen we ook correcties uitvoeren bij complexere bewegingen zoals de trikonasana.
Ook zal ik de deelnemers vragen van te voren aan te geven welke correcties ze beter willen leren. Daarnaast besteden we ook nog aandacht aan de manier van corrigeren zelf: het vastpakken, druk geven enz.Het goed kunnen kijken naar lichamen en kijken waar er bv verkramping of scheefstand is maakt ook een belangrijk deel uit van het onderdeel diagnose bij de bijscholing Triggerpoints.

Geschikt voor: Yogadocenten die lesgeven en willen gaan lesgeven en hun vaardigheden van het kijken & corrigeren willen verbeteren. Eventueel ook geschikt voor 2e jaars-yogastudenten.

Neem een notitieblok en pen mee voor aantekeningen.

 

3 september

zondag

Bijscholing voor docenten

Pijn: uitleg over pijn en verstoring in

de pijnbeleving.

Aanbevolen om te volgen voor bijscholing Triggerpoints.

13:30 – 17:30 Zwanet of Hanneke Heij 35 euro

 

Wat is pijn en wat is de functie van pijn? Hoe werkt pijn in je lichaam? Welke onderdelen van je lichaam zijn hierbij betrokken? Hoe verloopt een ‘normaal’ pijn proces. Wanneer kun je verstoringen in het pijnproces krijgen? Wat kun je doen om pijn te beïnvloeden? Wat weet de wetenschap nog niet of waar worstelt zij mee? Wat zijn de reacties van mensen op pijn? Hoe ga je verstandig om met pijnklachten van je leerlingen tijdens en na de yogales? Hoe kan yoga helpen pijn te verminderen? Hoe help jij jezelf en je leerlingen bij pijnreductie?
Na deze workshop heb je een veel beter begrip van pijn en kun je je eigen pijnklachten en die van je leerlingen beter begrijpen en duiden. Tevens beschik je over een aantal oefeningen die pijn kunnen helpen verminderen. Deze basis helpt je ook bij andere bijscholingen en opleidingen, zoals bij de bijscholing over de behandeling van Triggerpoints en bij de Lerarenopleiding tot yogadocent.Geschikt voor:  Yogadocenten die ook de bijscholing Triggerpoints gaan volgen, deze deelnemers hebben voorrang. Aankomende yogadocenten uit de lerarenopleiding.

We werken met ondersteuning van een powerpointpresentatie. Neem een notitieblok en pen mee voor aantekeningen. Na afloop krijg je boekentips.

 

17 september

Zondag

Dagdeel 1

Bijscholing voor docenten

Triggerpoints behandelen tijdens Yoga Theorie, detectie, mogelijkheden, oefenen

13:30 – 17:30 Hanneke Heij 40 euro

 

30 september

Zaterdag

Dagdeel 2

Bijscholing voor docenten

Triggerpoints behandelen tijdens Yoga

Theorie, detectie, mogelijkheden, oefenen

13:30 – 17:30 Hanneke Heij 40 euro

 

Wat zijn triggerpoints, waar zitten ze, hoe zorgen zij voor pijn, hoe weet je of iemand last heeft van zijn/haar triggerpoints, hoe kun je triggerpoints aanpakken tijdens je yogalessen en integreren in bepaalde oefeningen?
Hanneke Heij, docent en medeoprichter van opleiding triggerpointcoach, wil speciaal voor ons deze bijscholing verzorgen. In twee dagdelen behandelen we de essentiële theorie maar zijn we ook veel bezig met de praktijk door middel van te oefenen op elkaar.
Een volledige opleiding tot triggerpointcoach duurt uiteraard langer dan deze twee dagdelen maar na het volgen van deze twee dagdelen weet je wat triggerpoints zijn en kun je ze voelen bij jezelf en bij je leerlingen. Daarnaast kun je bepaalde technieken toepassen in specifieke yogahoudingen die het triggerpoint laten ontspannen. Je anatomische kennis is toegenomen.
Het meest bekende hulpmiddel om triggerpoints te verzachten is een balletje, dit zal elke deelnemer ontvangen. Daarnaast heeft Hanneke meerdere hulpmiddelen bij zich die je eventueel kunt aanschaffen.
Hanneke volgt yogalessen bij ons en is geboeid door onze aanpak. Daarom vindt zij het ook leuk om ons bij te scholen en dat doet zij voor een vriendelijke prijs. We kunnen ongeveer 20 deelnemers plaatsen voor deze twee dagdelen.Geschikt voor: Yoga-docenten. Het verdient aanbeveling als je over anatomische basiskennis beschikt. Bijvoorbeeld de module anatomie en fysiologie van Ted Willemsen hebt gevolgd.

Mogelijk sturen we je van te voren nog wat ‘huiswerk’ toe zodat je de theorie beter begrijpt en we wat sneller de diepte in kunnen gaan.
We werken met ondersteuning van een powerpointpresentatie. Neem een notitieblok en pen mee voor aantekeningen. Na afloop krijg je boekentips.